Fysiotherapie & Manuele therapie
Griffioen & van Waveren

Op deze plaats geven wij informatie en tips over onderwerpen die met fysiotherapie, bewegen en een gezonde leefstijl te maken hebben.

Onze fysiopraktijk heeft het Qualiview certificaat ontvangen op grond van de feedback van meer dan 100 cliënten. Hieronder kunt u zien hoe wij op de verschillende punten en onderwerpen presteren volgens de mensen die wij behandelen.

Dit certificaat is uitgegeven door Qualizorg BV; dit is een landelijk opererende organisatie die klanttevredenheid toetst van zorginstellingen.

certificaat klanttevredenheid reviews fysio alphen aan den rijn griffioen van waveren fysiotherapie

Door verkeerd gebruik van de computermuis kunnen overbelastingsklachten van de pols ontstaan. We spreken dan van een muisarm, en bedoelen daarmee een irritatie of ontsteking van een of meerdere pezen. De medische naam is tenovaginitis( peesschede-ontsteking) of M. Quervain. De naam ‘muisarm’ doet vermoeden dat dit een kwaal van deze tijd is maar vroeger kwamen dit soort klachten ook voor. Men noemde dit soort klachten toen ‘de kar in de pols hebben’.

Hoofdpijn komt veel voor. Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Hoofdpijn kan heel vervelend zijn. Als je vaak hoofdpijn hebt kun je er onzeker of bezorgd van raken. Ga dan eens met je huisarts praten. Die kan vaststellen wat de oorzaak is van je hoofdpijn. Gelukkig is de oorzaak zelden ernstig. 

Je hoort van alles over artrose, en soms weet je misschien niet waar je wel en niet naar moet luisteren. Daarom boog een groep van 51 internationale experts en 9 patiënten (ervaringsdeskundigen) zich over de vraag: Wat moet je weten over artrose?

Er werd uiteindelijk een lijst gemaakt met 21 punten. We zetten de top-10 op een rijtje:

Heb je een scherpe pijn aan de buitenkant van je elleboog als je iets probeert op te pakken, of als je iemand een hand geeft? Of bij een simpele beweging als het opendraaien van een deksel, een doekje uitwringen, of thee inschenken? Laat je soms dingen spontaan vallen vanwege die pijnscheut?

Grote kans dat je een tenniselleboog ( epicondylitis lateralis) hebt.

De Achillespees is de dikke pees die van de hiel naar de kuit loopt. Het is een van de dikste pezen van ons lichaam. Achillespeesklachten ontstaan meestal door overbelasting, en zijn vaak langdurig en heel hinderlijk. Behalve overbelasting zijn er ook andere factoren van invloed: o.a. overgewicht, roken, verkeerde trainingsschema’s, slecht( sport-) schoeisel en diabetes.

Een muisarm door een verkeerde houding achter de computer, dat was al jaren een bekend fenomeen bij de fysiotherapeut. Maar de laatste jaren zien we steeds vaker volwassenen, maar ook kinderen, met klachten door tablet- en smartphone-gebruik. Mensen zitten soms urenlang in een verkeerde houding over hun scherm gebogen. Het gevolg: nek-, schouder- en hoofdpijn.

Een hernia van de tussenwervelschijf komt veel voor, vooral bij mensen met een instabiele rug, of bij mensen die de rug verkeerd belasten. De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, die onderling verbonden zijn door bindweefsel, spieren en banden. De tussenwervelschijven zijn flexibele schijven die ervoor zorgen dat onze rug alle kanten op kan buigen. Als er in zo’n tussenwervelschijf een scheurtje met een uitstulping ontstaat spreken we van een hernia. De officiële naam is hernia nuclei pulposi (HNP).

Ademhalen is zo gewoon dat we er niet vaak over nadenken. We ademen ons hele leven, dag en nacht. Als we ons inspannen gaat de ademhaling sneller en dieper en als we in rust zijn ademen we rustig en ontspannen. De ademhaling wordt steeds automatisch aangepast aan onze activiteiten.

Onder invloed van geestelijke inspanning, stress en emoties kan onze ademhaling ontregeld raken. 

Voor ruim de helft van de Nederlanders is fysiotherapie dé reden om voor een aanvullende zorgverzekering te kiezen. Om precies te zijn: 55 procent! Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO uitgevoerd in opdracht van onze beroepsvereniging het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Je zou verwachten dat verzekeraars dit ‘belonen’ met een goede dekking voor fysiotherapie, maar dat valt in de praktijk flink tegen. Het is geen eenvoudige opgave, maar het is zeker de moeite waard om eens goed naar de verschillende polissen te kijken.


Tijdens je zwangerschap worden de gewrichtsbanden van het bekken ‘losser’ en ‘ slapper’. Dit is nodig om aan het eind van de zwangerschap het geboortekanaal zo soepel en ruim mogelijk te maken. Omdat de banden soepeler zijn, en je tegelijk ook zwaarder wordt en je hele lichaamshouding verandert, moeten de spieren van rug, bekken en benen harder gaan werken. Dit gaat meestal zo geleidelijk, dat het lichaam zich gaandeweg aan de nieuwe situatie aanpast. Maar het komt ook voor dat de spieren en banden overbelast worden en dan ontstaan er klachten. De pijn bevindt zich rond het bekken: aan de voorzijde bij het schaambeen of de liezen, of in de onderrug, soms uitstralend naar de zijkant of de achterkant van de bovenbenen. Hoe kun je deze klachten verminderen of voorkomen?

Na een operatie, bijvoorbeeld een nieuwe heup, een sportblessure of ongeval kan het noodzakelijk zijn een periode met krukken te lopen. Door het been tijdelijk niet -of slechts gedeeltelijk- te belasten krijgen de weefsels gelegenheid om te genezen.

Meestal worden de eerste instructies voor het lopen met krukken al in het ziekenhuis gegeven door de fysiotherapeut. Daarbij wordt er aandacht besteed aan de juiste hoogte, het veilig lopen met de krukken, en aan traplopen.

Fibromyalgie is een aandoening die we regelmatig zien in onze praktijk. Mensen met fibromyalgie hebben pijnlijke spieren, met daarin kenmerkende pijnpunten. Ook voelen ze zich vaak vermoeid en hebben ze slaapproblemen. De medische wetenschap is er nog niet helemaal uit wat de oorzaak is van fibromyalgie.

Kinesiotapen (ook wel genoemd: medical taping) heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Dit komt met name door de toepassingen in de topsport.

Het grote voordeel van kinesiotape ten opzichte van het traditionele – niet-rekbare- tape is dat het de bewegingsvrijheid van de sporter niet belemmert. Het tape is zeer elastisch, blijft goed zitten en wordt over het algemeen ook goed door de huid verdragen.

Bij frozen shoulder ( capsulitis adhesiva) is de beweeglijkheid van de schouder ernstig verminderd, soms wel tot 50%. Daarnaast is er pijn, met name ’s nachts. De pijnklachten zitten meestal in de bovenarm, maar kunnen uitstralen naar de nek en de arm, zelfs tot in de hand.

Bijna iedereen krijgt er een keer mee te maken: spit. ‘s Ochtends kun je ineens je bed niet meer uitkomen. Je kunt je nauwelijks bewegen: bukken en draaien lukt niet meer, het lijkt wel of je rug geblokkeerd zit. Misschien sta je zelfs helemaal scheef. Wat is er aan de hand? We gaan ervan uit dat bij zo’n acute blokkade een verkeerde, ongecontroleerde beweging of een overbelasting een rol speelt. Er schiet als het ware iets verkeerd in de rug, en dat geeft als reactie pijn en onvermogen om te bewegen.

Door slim te sporten kunnen veel blessures voorkomen worden. Denk aan goede trainingsopbouw, oefeningen en de juiste kleding, schoenen en beschermingsmiddelen. Bijkomend voordeel: je prestaties worden er vaak nog beter van. Op www.voorkomblessures.nl, een samenwerkingsverband van veiligheidNL, NOC*NSF en de sportbonden, vind je heel veel goede informatie. Of je nu van voetbal of paardrijden houdt, voor allerlei sporten kun je hier adviezen en oefeningen vinden. Ook kun je je kennis over het voorkomen van blessures testen. Wist je bijvoorbeeld dat statische (langdurige) rekoefeningen voorafgaand aan de training geen zin hebben bij het voorkomen van blessures? En dat ze zelfs je prestaties negatief kunnen beïnvloeden?

Iedereen kent het: ineens schiet het erin, bijvoorbeeld als je je uitrekt, of als je aan het sporten bent. Kramp is een pijnlijke, ongecontroleerde samentrekking van de spieren. Meestal gaat het om kuitkramp, maar in principe kan kramp in al je spieren optreden, ook in kleine spieren zoals de handspieren en de kaakspieren. Hoe het komt weten we eigenlijk niet precies, maar er wordt gedacht dat kramp vooral met de ‘ electrolytenbalans’ in je spieren te maken heeft: in je spieren zijn stoffen als kalium, calcium, natrium en magnesium nodig. Als je veel zweet- zoals bij sporten tijdens warm weer- dan raak je teveel van die stoffen kwijt. Daardoor kun je kramp krijgen. Het drinken van een sportdrank kan helpen om dit soort kramp te voorkomen.

Een van de meest voorkomende klachten van de schouder is de slijmbeurs-ontsteking. De officiele benaming voor een slijmbeursontsteking is bursitis- afgeleid van het woord ‘ bursa’ ( slijmbeurs). Een slijmbeurs is een soort stootkussentje gevuld met vloeistof, dat bedoeld is om de wrijving tussen bewegende delen te verminderen. De slijmbeurs zorgt ook voor het dempen van inwerkende krachten zoals bij stoten of vallen. In het schoudergewricht liggen de slijmbeurzen tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm. Als de arm beweegt dan glijden de botten netjes langs elkaar en kun je alle bewegingen soepel maken. Als de bursa door een ontsteking opgezwollen is, gaat dit niet zo makkelijk meer: de bursa wordt ingeklemd tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm. We noemen dit 'impingement'.

Een nieuwe knie, ofwel Total Knee: je hoort er vaak over. Het is een operatie die in Nederland zo’n 18.000 keer per jaar wordt uitgevoerd. De reden voor het plaatsen van een nieuwe knie is in verreweg de meeste gevallen (ernstige) artrose. Het doel van de operatie is om weer pijnvrij te kunnen bewegen. Het plaatsen van een nieuwe knie mag dan wel een routineklus lijken, maar het is wel degelijk een flinke operatie. https://www.youtube.com/watch?v=el08HltrtxQ Bij het merendeel van de operaties wordt de totale knie vervangen, maar ook het plaatsen van een halve knieprothese is mogelijk, als slechts één kant van de knie is aangedaan.

Jaarlijks gaan bijna drie miljoen mensen naar de fysiotherapeut. De fysiotherapeut helpt hen te herstellen, klachten zo veel mogelijk te verminderen of er zo goed mogelijk mee om te gaan.
Aan deze zorg zijn natuurlijk kosten verbonden. Kosten waarvoor je je kunt verzekeren. Deze maand ontvangen consumenten hun polisvoorstel voor 2015. Wij adviseren je kritisch te zijn en goed naar de aanvullende polis te kijken, zodat je niet onverwacht voor hoge ziektekosten komt te staan.

In de praktijk behandelen we veel mensen met artroseklachten. Het is een veel voorkomende aandoening: in Nederland hebben 1,2 miljoen ( 2011) mensen artrose. Vrouwen krijgen vaker artrose dan mannen. Wat is artrose eigenlijk? Artrose is geen verouderingsproces. Het is dus niet het gevolg van “slijtage” van een gewricht.

Wil je iets aan je conditie doen of een paar kilo kwijtraken, en heb je geen zin in de sportschool?

7 minutes workout afvallenMet de juiste apps kun je zelf aan de slag! Zo zijn er een heleboel hardloop-apps. Een van de bekendste is Hardlopen met Evy die een hardloopschema voor beginners biedt; in tien weken tijd bouw je op naar een loopafstand van vijf km. Met haar aanmoedigingen in sappig Vlaams helpt Evy je over de moeilijke punten heen.

Caroline Zeelenberg

Samen met de patiënt werken aan een optimaal herstel van de klacht.

In 2006 heb ik mijn opleiding HBO fysiotherapie afgerond. Daarna heb ik eerst in de zomervakantie een waarneming gedaan bij deze praktijk en in november 2006 ben ik teruggevraagd voor een waarneming en kon ik hier gelukkig blijven werken. Ik doe het werk met veel plezier. 

Ik vind het belangrijk om patiënten inzicht te geven in de klachten en op zoek te gaan naar de ontstaanswijze daarvan. Om daadwerkelijk te kunnen herstellen en het met en op de patiënt afgestemde doel te behalen, probeer ik samen met patiënt de voorwaarden optimaal te maken. Bijvoorbeeld door de beweeglijkheid van de gewrichten en de spierspanning te verbeteren. Ik maak dan gebruik van technieken zoals gewrichtsmobilisaties, triggerpoint-massage en tape. Ook werken we aan een zo goed mogelijke houding, manier van bewegen, balans, stabiliteit en spierkracht door middel van oefeningen, vaak ook in de vorm van huiswerk. De patiënt zelf speelt dus een grote rol in het herstel. 

Caroline Zeelenberg werkt op maandag en donderdag op locatie Grebbeberg, en op woensdag op locatie Medzorg

Els Vermeulen

Wat mij aanspreekt aan het vak fysiotherapie is dat je door iemand inzicht te geven in zijn eigen lichaam kunt laten zien en voelen hoe hij weer grip kan krijgen op zijn klachten in zijn dagelijks functioneren.

Ik heb mijn opleiding aan de academie voor Fysiotherapie in Arnhem gevolgd en ben in 1986 afgestudeerd. De afgelopen 15 jaar werk ik in de praktijk Griffioen en Van Waveren. Het fijne van werken in deze praktijk vind ik de persoonlijke sfeer en het individuele 1-op-1-contact met de patiënt. Door deze werksetting bieden we zorg op maat.

Na mijn opleiding ben ik mij door bij- en nascholing - en als ervaringsdeskundige - meer gaan toeleggen op fysiotherapie bij knieproblemen, fysiotherapie in de thuiszorg en oncologie/oedeemtherapie.

In mijn vrije tijd houd ik van lezen, wandelen, lekker eten en doe ik aan fitness. Bij het horen van salsamuziek kunnen we thuis moeilijk stil blijven zitten.

Els Vermeulen werkt op maandag en donderdag op de locatie Medzorg/ Lemelerberg, en op dinsdag en vrijdag op locatie Grebbeberg.

Jacqueline Habben Jansen

Coaching is een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling.

Met veel plezier werk ik in een stimulerende praktijk met vier collega’s waarbij, zo nodig, onderling overleg zorgt voor optimalisatie van de behandeling. Het sociale aspect wordt door ons niet vergeten; de interactie met verschillende persoonlijkheden zijn een onderdeel van ons vak. Het is voor mij dan ook iedere keer een uitdaging om de behandeling goed te laten aansluiten op mijn patiënt . Als dat lukt geeft mij dat veel voldoening! De scholing die we regelmatig volgen, zorgt ervoor dat we technisch ‘up to date’ zijn. Mijn interessegebieden zijn de nek en de schouder.

Het coachende aspect van de behandeling is voor mij een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling . De waarde van coaching ervaar ik zelf ook in mijn sport:

Ik ben een fanatiek paardrijdster en momenteel actief in de subtop van dressuurwedstrijden. Daarvoor train ik elke dag en door goede coaching kan ik steeds mijn grenzen verleggen.

Jacqueline Habben Jansen werkt op dinsdag en vrijdag op locatie Grebbeberg

Karin van Waveren

Ontdekken wat iemand mankeert vind ik de uitdaging van dit vak!

In 1984 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Toen vond ik het vak al geweldig en ik wilde graag meer kennis hebben van het functioneren van het menselijk lichaam. Ik begon aan de opleiding manuele therapie Maitland concept. Het fijne van dit concept is dat het veel mogelijkheden biedt; zo leer je allerlei mobilisatietechnieken (bewegingstechnieken) van alle gewrichten. Dit kan variëren van voorzichtige mobilisaties tot manipuleren (kraken). In 1991 ben ik afgestudeerd als manueel therapeut. Maitland stelt mij in staat om goed te anticiperen op het pijnniveau van iedere cliënt. 30 jaar ervaring en aanvullende cursussen zorgen ervoor dat ik een breed scala aan behandelingen kan aanbieden.

In mijn vrije tijd rijd ik paard, kook ik graag en lees thrillers.

Karin van Waveren werkt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag op locatie Grebbeberg

Yvonne Griffioen

De eerste stap is altijd: uitvinden wat er aan de hand is en hoe de klachten zijn ontstaan. Mensen willen dat je kunt uitleggen hoe het komt dat ze ergens last van hebben en wat eraan te doen is.

In 1997 ben ik samen met Karin van Waveren deze praktijk begonnen. Voor ons stond vast dat het resultaat van de behandeling niet alleen wordt bepaald door de deskundigheid van de fysiotherapeut, maar ook door aandacht voor de individuele patiënt en een prettige sfeer in de praktijk.

Na mijn opleiding fysiotherapie heb ik de specialisatie oedeemtherapie gedaan. Daardoor heb ik in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met (ex-)kankerpatiënten en de specifieke problemen waar zij mee te maken kunnen hebben. Daarnaast houd ik mij veel bezig met mensen met chronische aandoeningen zoals fibromyalgie, en fysiotherapie in de thuiszorg.

In mijn vrije tijd ga ik graag een potje tennissen of gezellig eten met vrienden. Ik ben getrouwd en heb twee zoons.

Yvonne Griffioen werkt op maandag en donderdag op locatie Grebbeberg en op dinsdag en vrijdag op locatie Medzorg/Lemelerberg.