Fysiotherapie & Manuele therapie
Griffioen & van Waveren

Bij frozen shoulder ( capsulitis adhesiva) is de beweeglijkheid van de schouder ernstig verminderd, soms wel tot 50%. Daarnaast is er pijn, met name ’s nachts. De pijnklachten zitten meestal in de bovenarm, maar kunnen uitstralen naar de nek en de arm, zelfs tot in de hand.

De oorzaak van een frozen shoulder is onbekend, maar heeft waarschijnlijk te maken met een onderliggend ontstekingsproces ( capsulitis). Het kapsel rond het schoudergewricht wordt dikker en trekt samen. Dit laat minder ruimte over voor de bovenarm om te bewegen. Soms is de aanleiding voor een frozen shoulder wèl heel duidelijk, bijvoorbeeld bij een langdurige bewegingsbeperking na een trauma of een operatie aan het gewricht. Opvallend is dat frozen shoulder vooral voorkomt in de leeftijdsgroep 40-60 jaar. Het komt vaker voor bij vrouwen: twee keer zoveel als bij mannen. Bepaalde stofwisselingsziekten, zoals diabetes en schildklieraandoeningen, zijn een bekende risicofactor. Evenals coronaire klachten en de ziekte van Parkinson. Verder zijn er aanwijzingen dat langdurige stress, door constante overmatige aanspanning van de schouderspieren, tot frozen shoulder kan leiden. Normaliter heeft slechts één schouder er last van, maar in ongeveer 1/3 van de gevallen is de beweging in beide armen beperkt.

De stadia van Frozen Shoulder

Frozen shoulder wordt wel een ‘self- limiting disease’ genoemd: het is een aandoening die uiteindelijk uit zichzelf zal genezen. Dit genezingsproces kan echter een hele tijd duren:

  • stadium 1: “Freezing” fase ( 3- 9 maanden) ontsteking en vorming van verklevingen tussen de kapsellagen. Matige tot hevige pijnklachten.
  • stadium 2: “Frozen” fase ( 9- 15 maanden). Weinig pijnklachten. Ernstige bewegingsbeperkingen.
  • stadium 3: “Thawing” fase (15- 36 maanden). Weinig pijn. Schouder gaat steeds beter bewegen.

Fysiotherapie bij Frozen Shoulder

De fysiotherapeut kan in de verschillende fasen helpen om de pijnklachten zoveel mogelijk te verminderen en de bewegelijkheid zo goed mogelijk te houden. Thuis moet u ook oefeningen doen, dit is heel belangrijk voor het behandelresultaat. U krijgt hiervoor natuurlijk aanwijzingen. Het is belangrijk om de regelmatig te oefenen, maar niet te forceren. Het is uit onderzoek gebleken dat té intensieve behandeling en oefening het frozen shoulder-proces alleen maar verlengd, terwijl stelselmatig uitgevoerde oefeningen en goed gedoseerde behandeling door de fysiotherapeut juist bevorderend werkt.

Meer weten over frozen shoulder? Klik hier: https://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Zoek-op-specialisme/Orthopedie/Patienteninformatie/Frozen-shoulder-stijve-schouder.htm 

Caroline Zeelenberg

Samen met de patiënt werken aan een optimaal herstel van de klacht.

In 2006 heb ik mijn opleiding HBO fysiotherapie afgerond. Daarna heb ik eerst in de zomervakantie een waarneming gedaan bij deze praktijk en in november 2006 ben ik teruggevraagd voor een waarneming en kon ik hier gelukkig blijven werken. Ik doe het werk met veel plezier. 

Ik vind het belangrijk om patiënten inzicht te geven in de klachten en op zoek te gaan naar de ontstaanswijze daarvan. Om daadwerkelijk te kunnen herstellen en het met en op de patiënt afgestemde doel te behalen, probeer ik samen met patiënt de voorwaarden optimaal te maken. Bijvoorbeeld door de beweeglijkheid van de gewrichten en de spierspanning te verbeteren. Ik maak dan gebruik van technieken zoals gewrichtsmobilisaties, triggerpoint-massage en tape. Ook werken we aan een zo goed mogelijke houding, manier van bewegen, balans, stabiliteit en spierkracht door middel van oefeningen, vaak ook in de vorm van huiswerk. De patiënt zelf speelt dus een grote rol in het herstel. 

Caroline Zeelenberg werkt op maandag en donderdag op locatie Grebbeberg, en op woensdag op locatie Medzorg

Els Vermeulen

Wat mij aanspreekt aan het vak fysiotherapie is dat je door iemand inzicht te geven in zijn eigen lichaam kunt laten zien en voelen hoe hij weer grip kan krijgen op zijn klachten in zijn dagelijks functioneren.

Ik heb mijn opleiding aan de academie voor Fysiotherapie in Arnhem gevolgd en ben in 1986 afgestudeerd. De afgelopen 15 jaar werk ik in de praktijk Griffioen en Van Waveren. Het fijne van werken in deze praktijk vind ik de persoonlijke sfeer en het individuele 1-op-1-contact met de patiënt. Door deze werksetting bieden we zorg op maat.

Na mijn opleiding ben ik mij door bij- en nascholing - en als ervaringsdeskundige - meer gaan toeleggen op fysiotherapie bij knieproblemen, fysiotherapie in de thuiszorg en oncologie/oedeemtherapie.

In mijn vrije tijd houd ik van lezen, wandelen, lekker eten en doe ik aan fitness. Bij het horen van salsamuziek kunnen we thuis moeilijk stil blijven zitten.

Els Vermeulen werkt op maandag en donderdag op de locatie Medzorg/ Lemelerberg, en op dinsdag en vrijdag op locatie Grebbeberg.

Jacqueline Habben Jansen

Coaching is een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling.

Met veel plezier werk ik in een stimulerende praktijk met vier collega’s waarbij, zo nodig, onderling overleg zorgt voor optimalisatie van de behandeling. Het sociale aspect wordt door ons niet vergeten; de interactie met verschillende persoonlijkheden zijn een onderdeel van ons vak. Het is voor mij dan ook iedere keer een uitdaging om de behandeling goed te laten aansluiten op mijn patiënt . Als dat lukt geeft mij dat veel voldoening! De scholing die we regelmatig volgen, zorgt ervoor dat we technisch ‘up to date’ zijn. Mijn interessegebieden zijn de nek en de schouder.

Het coachende aspect van de behandeling is voor mij een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling . De waarde van coaching ervaar ik zelf ook in mijn sport:

Ik ben een fanatiek paardrijdster en momenteel actief in de subtop van dressuurwedstrijden. Daarvoor train ik elke dag en door goede coaching kan ik steeds mijn grenzen verleggen.

Jacqueline Habben Jansen werkt op dinsdag en vrijdag op locatie Grebbeberg

Karin van Waveren

Ontdekken wat iemand mankeert vind ik de uitdaging van dit vak!

In 1984 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Toen vond ik het vak al geweldig en ik wilde graag meer kennis hebben van het functioneren van het menselijk lichaam. Ik begon aan de opleiding manuele therapie Maitland concept. Het fijne van dit concept is dat het veel mogelijkheden biedt; zo leer je allerlei mobilisatietechnieken (bewegingstechnieken) van alle gewrichten. Dit kan variëren van voorzichtige mobilisaties tot manipuleren (kraken). In 1991 ben ik afgestudeerd als manueel therapeut. Maitland stelt mij in staat om goed te anticiperen op het pijnniveau van iedere cliënt. 30 jaar ervaring en aanvullende cursussen zorgen ervoor dat ik een breed scala aan behandelingen kan aanbieden.

In mijn vrije tijd rijd ik paard, kook ik graag en lees thrillers.

Karin van Waveren werkt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag op locatie Grebbeberg

Yvonne Griffioen

De eerste stap is altijd: uitvinden wat er aan de hand is en hoe de klachten zijn ontstaan. Mensen willen dat je kunt uitleggen hoe het komt dat ze ergens last van hebben en wat eraan te doen is.

In 1997 ben ik samen met Karin van Waveren deze praktijk begonnen. Voor ons stond vast dat het resultaat van de behandeling niet alleen wordt bepaald door de deskundigheid van de fysiotherapeut, maar ook door aandacht voor de individuele patiënt en een prettige sfeer in de praktijk.

Na mijn opleiding fysiotherapie heb ik de specialisatie oedeemtherapie gedaan. Daardoor heb ik in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met (ex-)kankerpatiënten en de specifieke problemen waar zij mee te maken kunnen hebben. Daarnaast houd ik mij veel bezig met mensen met chronische aandoeningen zoals fibromyalgie, en fysiotherapie in de thuiszorg.

In mijn vrije tijd ga ik graag een potje tennissen of gezellig eten met vrienden. Ik ben getrouwd en heb twee zoons.

Yvonne Griffioen werkt op maandag en donderdag op locatie Grebbeberg en op dinsdag en vrijdag op locatie Medzorg/Lemelerberg.