Fysiotherapie & Manuele therapie
Griffioen & van Waveren

Kinesiotapen (ook wel genoemd: medical taping) heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Dit komt met name door de toepassingen in de topsport.

Het grote voordeel van kinesiotape ten opzichte van het traditionele – niet-rekbare- tape is dat het de bewegingsvrijheid van de sporter niet belemmert. Het tape is zeer elastisch, blijft goed zitten en wordt over het algemeen ook goed door de huid verdragen.

Wat is kinesiotape?

Kinesiotape werd eind zeventiger jaren in Japan ontwikkeld, en kwam voor het eerst wereldwijd in beeld op de Olympische spelen van Seoul 1988, toen atleten er mee verschenen. De tape kent verschillende toepassingen, die allemaal bedoeld zijn om het natuurlijke herstel van het lichaam te ondersteunen:

  • stabiliseren/ontspannen van spieren of gewrichten. Door het tape in de juiste richting aan te brengen kunnen we spieren gericht ondersteunen, dit kan bijvoorbeeld helpen bij een overbelasting. Voor triggerpoints (pijnpunten) bestaat een speciale techniek, met korte gekruisde tapestroken
  • corrigerend tapen. Dit passen we bijvoorbeeld toe bij een slijmbeursontsteking van de schouder, of een nekhernia. Deze manier van tapen geeft ruimte in de schouderregio, waardoor er minder druk op de slijmbeurs komt en minder rek op de beklemde zenuw.
  • lymfe-taping. De oedeemtherapeut kan lymfetaping toepassen om de afvoer van lymfevocht uit de huid te stimuleren. De tape wordt in lange dunne stroken aangebracht in de richting van de lymfebanen. lymfe fysio tape
  • littekens. Hierbij worden kruislings korte tapestrookjes aangebracht op het litteken. Resultaat is dat het litteken op den duur gladder wordt en minder gaat trekken litteken tape
  • haematomen/bloeduitstortingen. Bloeduitstortingen verdwijnen met behulp van taping veel sneller. De tape wordt in rastervorm aangebracht, waardoor de afvoer van de bloeduitstorting voortdurend wordt gestimuleerd. hematoom tape

Het is essentieel dat de kinesiotape op de juiste wijze wordt aangelegd. De juiste richting en de juiste techniek zijn bepalend voor het resultaat. Als een bepaalde techniek goed voor u werkt dan kan uw fysiotherapeut u leren hoe u de tape zelf kunt aanbrengen.

De kinesiotape kan wel tot 5 dagen goed blijven zitten. Het is aan te raden om de tape ruim voor uw volgende bezoek aan de fysio te verwijderen, om de huid weer even de gelegenheid te geven te ademen. De tape moet altijd voorzichtig verwijderd worden. Gemakkelijk is dit om bijvoorbeeld onder de douche te doen door de applicatie flink nat maken, de huid strak trekken en de tape van boven naar onder van de huid af rollen en daarbij de huid met de vingers op rek te brengen. De allerbeste manier om de tape pijnloos te verwijderen is door gebruik te maken van een olie (babyolie). Olie lost de acryl-lijmlaag op.

Meer weten? http://www.gezondheidsnet.nl/spieren-en-gewrichten/5-vragen-over-medical-taping 

Caroline Zeelenberg

Samen met de patiënt werken aan een optimaal herstel van de klacht.

In 2006 heb ik mijn opleiding HBO fysiotherapie afgerond. Daarna heb ik eerst in de zomervakantie een waarneming gedaan bij deze praktijk en in november 2006 ben ik teruggevraagd voor een waarneming en kon ik hier gelukkig blijven werken. Ik doe het werk met veel plezier. 

Ik vind het belangrijk om patiënten inzicht te geven in de klachten en op zoek te gaan naar de ontstaanswijze daarvan. Om daadwerkelijk te kunnen herstellen en het met en op de patiënt afgestemde doel te behalen, probeer ik samen met patiënt de voorwaarden optimaal te maken. Bijvoorbeeld door de beweeglijkheid van de gewrichten en de spierspanning te verbeteren. Ik maak dan gebruik van technieken zoals gewrichtsmobilisaties, triggerpoint-massage en tape. Ook werken we aan een zo goed mogelijke houding, manier van bewegen, balans, stabiliteit en spierkracht door middel van oefeningen, vaak ook in de vorm van huiswerk. De patiënt zelf speelt dus een grote rol in het herstel. 

Caroline Zeelenberg werkt op maandag en donderdag op locatie Grebbeberg, en op woensdag op locatie Medzorg

Els Vermeulen

Wat mij aanspreekt aan het vak fysiotherapie is dat je door iemand inzicht te geven in zijn eigen lichaam kunt laten zien en voelen hoe hij weer grip kan krijgen op zijn klachten in zijn dagelijks functioneren.

Ik heb mijn opleiding aan de academie voor Fysiotherapie in Arnhem gevolgd en ben in 1986 afgestudeerd. De afgelopen 15 jaar werk ik in de praktijk Griffioen en Van Waveren. Het fijne van werken in deze praktijk vind ik de persoonlijke sfeer en het individuele 1-op-1-contact met de patiënt. Door deze werksetting bieden we zorg op maat.

Na mijn opleiding ben ik mij door bij- en nascholing - en als ervaringsdeskundige - meer gaan toeleggen op fysiotherapie bij knieproblemen, fysiotherapie in de thuiszorg en oncologie/oedeemtherapie.

In mijn vrije tijd houd ik van lezen, wandelen, lekker eten en doe ik aan fitness. Bij het horen van salsamuziek kunnen we thuis moeilijk stil blijven zitten.

Els Vermeulen werkt op maandag en donderdag op de locatie Medzorg/ Lemelerberg, en op dinsdag en vrijdag op locatie Grebbeberg.

Jacqueline Habben Jansen

Coaching is een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling.

Met veel plezier werk ik in een stimulerende praktijk met vier collega’s waarbij, zo nodig, onderling overleg zorgt voor optimalisatie van de behandeling. Het sociale aspect wordt door ons niet vergeten; de interactie met verschillende persoonlijkheden zijn een onderdeel van ons vak. Het is voor mij dan ook iedere keer een uitdaging om de behandeling goed te laten aansluiten op mijn patiënt . Als dat lukt geeft mij dat veel voldoening! De scholing die we regelmatig volgen, zorgt ervoor dat we technisch ‘up to date’ zijn. Mijn interessegebieden zijn de nek en de schouder.

Het coachende aspect van de behandeling is voor mij een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling . De waarde van coaching ervaar ik zelf ook in mijn sport:

Ik ben een fanatiek paardrijdster en momenteel actief in de subtop van dressuurwedstrijden. Daarvoor train ik elke dag en door goede coaching kan ik steeds mijn grenzen verleggen.

Jacqueline Habben Jansen werkt op dinsdag en vrijdag op locatie Grebbeberg

Karin van Waveren

Ontdekken wat iemand mankeert vind ik de uitdaging van dit vak!

In 1984 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Toen vond ik het vak al geweldig en ik wilde graag meer kennis hebben van het functioneren van het menselijk lichaam. Ik begon aan de opleiding manuele therapie Maitland concept. Het fijne van dit concept is dat het veel mogelijkheden biedt; zo leer je allerlei mobilisatietechnieken (bewegingstechnieken) van alle gewrichten. Dit kan variëren van voorzichtige mobilisaties tot manipuleren (kraken). In 1991 ben ik afgestudeerd als manueel therapeut. Maitland stelt mij in staat om goed te anticiperen op het pijnniveau van iedere cliënt. 30 jaar ervaring en aanvullende cursussen zorgen ervoor dat ik een breed scala aan behandelingen kan aanbieden.

In mijn vrije tijd rijd ik paard, kook ik graag en lees thrillers.

Karin van Waveren werkt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag op locatie Grebbeberg

Yvonne Griffioen

De eerste stap is altijd: uitvinden wat er aan de hand is en hoe de klachten zijn ontstaan. Mensen willen dat je kunt uitleggen hoe het komt dat ze ergens last van hebben en wat eraan te doen is.

In 1997 ben ik samen met Karin van Waveren deze praktijk begonnen. Voor ons stond vast dat het resultaat van de behandeling niet alleen wordt bepaald door de deskundigheid van de fysiotherapeut, maar ook door aandacht voor de individuele patiënt en een prettige sfeer in de praktijk.

Na mijn opleiding fysiotherapie heb ik de specialisatie oedeemtherapie gedaan. Daardoor heb ik in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met (ex-)kankerpatiënten en de specifieke problemen waar zij mee te maken kunnen hebben. Daarnaast houd ik mij veel bezig met mensen met chronische aandoeningen zoals fibromyalgie, en fysiotherapie in de thuiszorg.

In mijn vrije tijd ga ik graag een potje tennissen of gezellig eten met vrienden. Ik ben getrouwd en heb twee zoons.

Yvonne Griffioen werkt op maandag en donderdag op locatie Grebbeberg en op dinsdag en vrijdag op locatie Medzorg/Lemelerberg.