Fysiotherapie & Manuele therapie
Griffioen & van Waveren

In de praktijk behandelen we veel mensen met artroseklachten. Het is een veel voorkomende aandoening: in Nederland hebben 1,2 miljoen ( 2011) mensen artrose. Vrouwen krijgen vaker artrose dan mannen. Wat is artrose eigenlijk? Artrose is geen verouderingsproces. Het is dus niet het gevolg van “slijtage” van een gewricht.

fysiotherapie en artrose knie

Het is een reumatische ziekte, die op zichzelf voorkomt, maar ook na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden. Artrose komt op alle leeftijden voor, maar de kans op artrose neemt wel toe met het ouder worden. Bij jonge mensen zien we artrose voornamelijk in de wervelkolom, vooral in de nek en de lage rug. Bij ouderen komen artrose van de knie en heup het meeste voor.

Er is nog veel onbekend over het ontstaan van artrose, maar er zijn wel een aantal risicofactoren aan te wijzen. Overgewicht is een belangrijke risicofactor: de kans op artrose wordt 3 keer zo groot.

Lichamelijk belastend werk, vooral werk waarbij veel tillen en kniebuigen voorkomt, is een risicofactor. Dit geldt ook voor sommige sporten: lange afstandslopers hebben een verhoogde kans op ( heup) artrose.

Ook letsel van de kniebanden en de meniscus vergroten de kans op latere (knie) artrose.

De klachten die bij artrose kunnen horen, ontstaan meestal geleidelijk. Een eerste symptoom is vaak startpijn of -stijfheid: als je een tijdje stil hebt gezeten kom je moeizaam op gang. Pijn en stijfheid bij bewegen zijn de meest voorkomende klachten. In een later stadium kunnen ook zwelling, verminderde bewegelijkheid van het gewricht en stands- en houdingsveranderingen optreden. (www.reumafonds.nl)

Wat te doen bij artrose?

In de nationale en internationale richtlijnen voor de behandeling van artrose worden oefentherapie, voorlichting en afvallen ,eventueel in combinatie met medicamenteuze therapie, genoemd als effectieve behandelingen. Het effect van inlegzooltjes en braces is nog niet genoeg wetenschappelijk onderzocht om daar uitspraken over te doen. Ook over de effectiviteit de voedingssupplementen glucosamine en chondroitine is nog een discussie gaande. Hetzelfde geldt voor het suikervrije dieet, dat in het alternatieve circuit nog wel eens wordt voorgeschreven bij artrose.

De fysiotherapeut kan met de juiste oefeningen helpen om in beweging te blijven. De oefeningen zijn gericht op spierversterking ( zodat de spieren het aangedane gewricht beter te ondersteunen) en het bevorderen van de bewegelijkheid (om stijfheid tegen te gaan).

 

Caroline Zeelenberg

Samen met de patiënt werken aan een optimaal herstel van de klacht.

In 2006 heb ik mijn opleiding HBO fysiotherapie afgerond. Daarna heb ik eerst in de zomervakantie een waarneming gedaan bij deze praktijk en in november 2006 ben ik teruggevraagd voor een waarneming en kon ik hier gelukkig blijven werken. Ik doe het werk met veel plezier. 

Ik vind het belangrijk om patiënten inzicht te geven in de klachten en op zoek te gaan naar de ontstaanswijze daarvan. Om daadwerkelijk te kunnen herstellen en het met en op de patiënt afgestemde doel te behalen, probeer ik samen met patiënt de voorwaarden optimaal te maken. Bijvoorbeeld door de beweeglijkheid van de gewrichten en de spierspanning te verbeteren. Ik maak dan gebruik van technieken zoals gewrichtsmobilisaties, triggerpoint-massage en tape. Ook werken we aan een zo goed mogelijke houding, manier van bewegen, balans, stabiliteit en spierkracht door middel van oefeningen, vaak ook in de vorm van huiswerk. De patiënt zelf speelt dus een grote rol in het herstel. 

Caroline Zeelenberg werkt op maandag en donderdag op locatie Grebbeberg, en op woensdag op locatie Medzorg

Els Vermeulen

Wat mij aanspreekt aan het vak fysiotherapie is dat je door iemand inzicht te geven in zijn eigen lichaam kunt laten zien en voelen hoe hij weer grip kan krijgen op zijn klachten in zijn dagelijks functioneren.

Ik heb mijn opleiding aan de academie voor Fysiotherapie in Arnhem gevolgd en ben in 1986 afgestudeerd. De afgelopen 15 jaar werk ik in de praktijk Griffioen en Van Waveren. Het fijne van werken in deze praktijk vind ik de persoonlijke sfeer en het individuele 1-op-1-contact met de patiënt. Door deze werksetting bieden we zorg op maat.

Na mijn opleiding ben ik mij door bij- en nascholing - en als ervaringsdeskundige - meer gaan toeleggen op fysiotherapie bij knieproblemen, fysiotherapie in de thuiszorg en oncologie/oedeemtherapie.

In mijn vrije tijd houd ik van lezen, wandelen, lekker eten en doe ik aan fitness. Bij het horen van salsamuziek kunnen we thuis moeilijk stil blijven zitten.

Els Vermeulen werkt op maandag en donderdag op de locatie Medzorg/ Lemelerberg, en op dinsdag en vrijdag op locatie Grebbeberg.

Jacqueline Habben Jansen

Coaching is een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling.

Met veel plezier werk ik in een stimulerende praktijk met vier collega’s waarbij, zo nodig, onderling overleg zorgt voor optimalisatie van de behandeling. Het sociale aspect wordt door ons niet vergeten; de interactie met verschillende persoonlijkheden zijn een onderdeel van ons vak. Het is voor mij dan ook iedere keer een uitdaging om de behandeling goed te laten aansluiten op mijn patiënt . Als dat lukt geeft mij dat veel voldoening! De scholing die we regelmatig volgen, zorgt ervoor dat we technisch ‘up to date’ zijn. Mijn interessegebieden zijn de nek en de schouder.

Het coachende aspect van de behandeling is voor mij een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling . De waarde van coaching ervaar ik zelf ook in mijn sport:

Ik ben een fanatiek paardrijdster en momenteel actief in de subtop van dressuurwedstrijden. Daarvoor train ik elke dag en door goede coaching kan ik steeds mijn grenzen verleggen.

Jacqueline Habben Jansen werkt op dinsdag en vrijdag op locatie Grebbeberg

Karin van Waveren

Ontdekken wat iemand mankeert vind ik de uitdaging van dit vak!

In 1984 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Toen vond ik het vak al geweldig en ik wilde graag meer kennis hebben van het functioneren van het menselijk lichaam. Ik begon aan de opleiding manuele therapie Maitland concept. Het fijne van dit concept is dat het veel mogelijkheden biedt; zo leer je allerlei mobilisatietechnieken (bewegingstechnieken) van alle gewrichten. Dit kan variëren van voorzichtige mobilisaties tot manipuleren (kraken). In 1991 ben ik afgestudeerd als manueel therapeut. Maitland stelt mij in staat om goed te anticiperen op het pijnniveau van iedere cliënt. 30 jaar ervaring en aanvullende cursussen zorgen ervoor dat ik een breed scala aan behandelingen kan aanbieden.

In mijn vrije tijd rijd ik paard, kook ik graag en lees thrillers.

Karin van Waveren werkt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag op locatie Grebbeberg

Yvonne Griffioen

De eerste stap is altijd: uitvinden wat er aan de hand is en hoe de klachten zijn ontstaan. Mensen willen dat je kunt uitleggen hoe het komt dat ze ergens last van hebben en wat eraan te doen is.

In 1997 ben ik samen met Karin van Waveren deze praktijk begonnen. Voor ons stond vast dat het resultaat van de behandeling niet alleen wordt bepaald door de deskundigheid van de fysiotherapeut, maar ook door aandacht voor de individuele patiënt en een prettige sfeer in de praktijk.

Na mijn opleiding fysiotherapie heb ik de specialisatie oedeemtherapie gedaan. Daardoor heb ik in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met (ex-)kankerpatiënten en de specifieke problemen waar zij mee te maken kunnen hebben. Daarnaast houd ik mij veel bezig met mensen met chronische aandoeningen zoals fibromyalgie, en fysiotherapie in de thuiszorg.

In mijn vrije tijd ga ik graag een potje tennissen of gezellig eten met vrienden. Ik ben getrouwd en heb twee zoons.

Yvonne Griffioen werkt op maandag en donderdag op locatie Grebbeberg en op dinsdag en vrijdag op locatie Medzorg/Lemelerberg.